Dan Cassidy 50

Dan Cassidy vierde 11 juli zijn 50ste verjaardag met een special concert in Het Lion Hotel te Shrewsbury (vlakbij de grens met Wales). Cassidy speelde daar met James Hickman, met zijn eigen swingkwartet en met speciale gast Charlie Dore.

Dan is de broer van Eva en hij speelde verschillende strijkerspartijen op haar goedverkopende platen. ‘Soms realiseer ik me ineens “Wauw, ik sta op het Songbird album dat het zo goed heeft gedaan,” zegt hij met een glimlach. ‘Ik ben ook nog op andere cd’s van haar te horen al zijn het waarschijnlijk niet mijn beste opnames. Niet dat dat veel uitmaakt trouwens; mensen kopen de albums voornamelijk om Eva’s stem te horen.’

Dan Cassidy

Dan Cassidy

Dan weet dat hij nooit uit de schaduw van zijn zus zal treden. ‘Er komen veel mensen naar me kijken omdat ze haar muziek mooi vinden,’ vertelt hij. ‘Soms nemen ze haar cd’s mee zodat ik ze kan signeren en vaak schrijf ik er dan bij “Eva zou het hier leuk hebben gevonden” omdat ik haar heel graag naar Groot-Brittannië zou hebben gehaald om folkmuziek te maken en te kijken hoe de mensen op haar zouden reageren. Helaas is dat nooit gebeurd.’

Dan Cassidy reisde van zijn geboortestreek Maryland naar Europa en vestigde zich uiteindelijk in IJsland vanaf 1992. ‘Ik wilde dat land altijd al graag bezoeken en toen ik er met een vriend naartoe ging werd ik er al na 3 of 4 dagen verliefd op. In IJsland ben je ver van de ratrace. Het land reinigt je geest.’

Dan legt het verschil uit tussen vedelaars en violisten: ‘Het verschil is de soort muziek die je speelt. Het is hetzelfde instrument alleen het prijskaartje is anders. Vedelaars scheppen vaak op over hoe goedkoop hun instrument was, violisten doen het tegenovergestelde. Ik ontdekte dat er nauwelijks vedelaars in IJsland waren, wel violisten, dus ik dacht: “Ik introduceer mezelf daar als vedelaar.”

‘Ik heb altijd de ambitie gehad veel sessiewerk te doen en dat was mogelijk in IJsland. Omdat ik de enige vedelaar ben die country & western en Keltische muziek speelt, kon ik aan veel cd’s meewerken.’

Dan werd ook lid van een IJslandse popgroep die ‘harde muziek voor jonge mensen speelt’ waardoor hij zijn rekeningen kon betalen. Ondertussen werkte hij aan zijn echte liefde voor bluegrass, swing en country. Zijn eigen album On The Fiddle verscheen in 1997. ‘Ik verwachtte dat die wel zou verkopen omdat Eva drie nummers op de cd zong. Hij werd uitgebracht een week voordat mijn ouders een contract tekenden bij Blix Street Records voor Eva’s muziek en dat weerhield me ervan veel aan promotie te doen. In feite speel ik op mijn album allerlei soorten fiddle-muziek , met Eva als gastzangeres.’

Dan Cassidy

Dan Cassidy

‘Ze wist dat ik deze cd maakte. Ik was er mee bezig was toen ze ziek was en ik zei dat ik hem aan haar zou opdragen. Ze vroeg me een vioolpartij toe te voegen aan I Know You By Heart en die liet ik haar horen. Ze had niet lang meer te leven, maar ze luisterde er in alle bescheidenheid naar en zei: “Jouw gedeelte was goed.” Dat was haar gevoel voor humor. Ik denk dat ze best gelukkig was met hoe ze het gezongen had, maar zoiets zou ze nooit zeggen. De andere tracks waarop ze meedoet zijn Fever en How Can I Keep From Singing. We hebben Fever samen opgenomen, maar dat laatste nummer heb ik ingespeeld vlak voor haar overlijden.

De interesse voor Eva Cassidy is onverminderd groot en Dan onthult dat er nog meer onuitgebracht materiaal is. ‘Er is genoeg voor nog een cd, als het geen twee zijn,’ zegt hij. ‘Ik heb nog een paar tracks die we deden toen Eva naar IJsland kwam in 1994. Met haar muziek was het net als met haar beeldende kunst, ze was altijd bezig iets te maken. Het was een nimmer eindigend project.’

Andere albums van Dan Cassidy zijn Severn Street (2010 met James Hickman) en A Tribute to Eva Cassidy (2014 met Margriet Sjoerdsma)

Laat van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.